Meditation,  Nutrition,  Rörelse,  Sömn

Det första inlägget

Välkomna till min blogg!

Med ett starkt intresse för livsstil, funktionsmedicin och evolutionär hälsa har jag startat denna blogg. Det händer så mycket inom dessa områden att jag vill samla min tillägnade kunskap på ett ställe. Önskar att det blir en levande sida där jag dokumenterar det som händer på forskningsfronten samt följer med på trenderna i samhället inom livsstilsområdet. Om någon annan vill följa med på mina tankar och sammanfattningar vore det självklart kul. 

Jag är distriktssköterska på vårdcentral och läser funktionsmedicin för vårdpersonal. Det jag märker är att ju mer jag läser och lär mig, ju mindre tycker jag att jag förstår, vilket kan vara väldigt frustrerande. Framför allt inom ämnet kost verkar åsikterna hos experterna gå diametralt isär om vad som får oss att må bäst och leva längst, från vegan till karnivor. Jag tar ingen ställning här, utan försöker hålla ett öppet sinne och se att det är helt individuellt vad som passar den enskilde, och att detta kan variera över tid. Dock finns det en grundläggande kärna som går igen i “nyttig mat” och det är denna jag försöker greppa och anamma i mitt eget liv. Önskar också att miljöaspekten och djurvälfärd ska få en ännu större betydelse i mina val.

En del jag är särskild intresserad av är tarmhälsa. Forskningen kring mikrobiomet och dess påverkan på hälsan är fortfarande i sin linda och det är så spännande att följa. Jag tror att svaret på många av våra svårigheter med bland annat viktuppgång, psykiskt mående, hudbesvär och autoimmuna sjukdomer finns att hitta där. Funktionsmedicin fokuserar på att hitta grundorsakerna till ohälsa, vilket är det som fascinerar mig med det. Så mycket påverkar oss genom livet, allt från hur ens mamma mådde när man låg i magen till hur många antibiotikakurer man fått och vilka livshändelser som man varit med om genom livet. Inom den konventionelle vården hinner inte personalen med så mycket mer än att åtgärda det akuta problemet och vid behov remittera vidare till en specialist. Man är så duktig på sitt, men förlorar helheten och systemtänket.. att allt hänger i hop.. 

Jag har man och tre barn samt en skön skara djur. Befinner mig mitt i ett liv som rullar på i full fart framåt, jag älskar det, men i bland går det för fort.. Stresshantering och kvinnohälsa ligger mig av den anledning varmt om hjärtat.

Själv lever jag inget superhälsosamt liv, men en liten bit i taget försöker jag förbättra områden inom sömn, stress, kost och rörelse. Det har hänt mer än tio gånger att jag fallit för suget efter jobbet och kastat mig över godislådan innan jag börjat med middagen.. Här kommer ett annat intresseområde in, nämligen vanor. Viljestyrka är gravt överskattat, vi behöver skapa oss vanor som gör det lätt för oss att göra bra val. Babysteg går också framåt. 

Med denna blogg hoppas jag hitta ännu mer motivation till att ändra små vanor i vardagen och utveckla mig själv samt även ge min familj bättre förutsättningar för ett hälsosamt liv.

Bloggen har inte till hänsikt att ge medicinska råd till individer. Om man är orolig för sjukdom ska man alltid uppsöka läkare eller annan behandlare för bedömning. 

2 kommentarer

    • detgodaliv.se

      Hej! Välkommen, själv har jag inte kunnat ta mig in hit innan nu, för det är något som strular (dvs jag borde ha valt en färdiglösning för hemsida..) 😂. Ja, vi får se var detta tar vägen, men jag lär mig bättre när jag skriver ner saker, så varför inte en blogg 🙂